Thór on hevosperheemme uusin tulokas. Thór saapui minulle Suomeen lokakuussa 2014."Tore" on vuonna 2003 Ruotsissa syntynyt ykköspalkinnon jalostusori. Herra tulee vastaanottamaan tammoja kotitallillaan Nurmijärvellä kesällä 2015, sekä toimimaan pääsääntöisesti minun kilparatsunani. Thórin molemmat vanhemmat ovat saavuttaneet ykköspalkinnon kokonaisarvostelussa jalostusnäyttelyssä. Isä on tunnettu saksalainen Tyr vom Rappenhof ja emä ruotsalainen Tinna från Tjusta.
(c) Ulrich Neddens
Thórin kokonaispisteet näyttelyssä ovat 8,13, jotka ovat hyvin korkeat nelikäyntihevoselle, ottaen huomioon, ettei passista tule pisteitä. Rakennepisteet ovat 8,33 ja ratsastusominaisuudet 8,0. Herra on saanut 9 sopusuhtaisuudesta, sekä 8,5 kavioista, jouhista sekä kaula/säkä/lapa-osiosta. Jalkarakenne ja jalka-asennoista se on saanut 8,0. Ratsastusominaisuuksissa sillä on kaikista askellajeista 8,5, hitaasta töltistä 9. Yleisvaikutelmasta se on myös saanut 9.
Thór on todella korkea islanninhevoseksi (säkä 148cm). Se on kiltti ja uskomattoman miellyttävä ratsastaa: kevyt ja pehmeä, tekee aina parhaansa. Torella on todella isot, näyttävät ja elastiset liikkeet. Se on luonnostaan takapainoinen ja kantaa itsensä ryhdikkäästi.
Thór on 3-vuotiaasta asti ollut sen edellisellä omistajalla, ruotsalaisella Camilla Hedillä. Camilla ja hänen islantilainen miehensä Hjalti Gudmundsson ovat taitavasti kouluttaneet Toren ja kilpailleet sillä menestyksekkäästi.
Thórin päälaji kilparadoilla on Töltti T.2. Thórin ja Camillan suurimpiin saavutuksiin kuuluvat Pohjoismaiden Mestaruus 2010, 2011 MM-kisojen 5. sija ja 2013 MM-kisojen 4. sija. Hjalti ja Thór ovat 2014 PM-kisojen pronssimitalisteja.
Ensimmäinen yhteinen kilpailukautemme 2015 (joka oli myös minun ensimmäinen vuosi seniorina) oli erittäin menestyksekäs - voitimme kolme Suomen Mestaruuta (Töltti T.2, Nelikäynti ja Nelikäynnin kombinaatio). Lisäksi minut palkittiin harmoonisesta ratsastuksesta Feather Prizellä. MM-kisoissa Tanskassa saavutimme Nelikäynnin Kombinaatiopronssia sekä neljännen sijan Töltti T.2-luokassa. Tämä oli Thórin ensimmäinen MM-mitali. Yhdessä olemme saavuttaneet myös Thórin piste-ennätykset sekä nelikäynnissä (karsinnassa 6.97, finaalissa 7.47), että Töltti T.2:sessa (karsinnassa 8.27 ja finaalissa 8.42). Vuoden 2015 T.2 WorldRanking piste-keskiarvomme on 8.070.
(c) Ulrich Neddens
Camilla ja Thór 2011 MM-kisoissa
Camilla ja Thór vapain ohjin töltissä. Kuva: Jenny Mukka
Koen olevani hyvin etuoikeutettu saadessani ratsastaa ja kilpailla näin upealla hevosella. Camilla ja Hjalti ovat pitkän linjan ammattilaisia. Thór opettaa minulle joka päivä uusia asioita, ja on upeeta saada ratsastaa niin osaavaa ja hyvin koulutettua hevosta.
Skardi frá Kvistum
Skardi on vuonna 2003 Islannissa syntynyt kulomusta nelikäyntiruuna. Ostimme Skardin yhden videopätkän perusteella islantilaiselta valmentajaltani, Eyjolfur Thorsteinssonilta syksyllä 2009. Skardi oli siis todellinen "sika säkissä", mutta erittäin hyvä sellainen! Skardi oli vielä nuori ja kokematon tullessaan minulle, ja ruuna kehittyy edelleen.
Ruotsissa 2012 treenailua Skardin kanssa. Kuva : Malin Schön
Piste-ennätyksemme Skardin kanssa on 7,10 WR-kisoissa Nurmijärvellä keväällä 2012.
Syystalvella 2013 Skardilla todettiin mahahaava ja kevättalvella 2014 siltä löytyi myös suolistotulehdus, joten Skardi on enimmäkseen sairaslomaillut koko talven. Nyt herra on muun muassa vapaalla heinällä ja pystymme taas treenaamaan!
PM 2012 Nuorten T.2 Pronssi, Ruotsi. Kuva : Malin Schön
SM 2013 finaali. Nuorten T.2 Kultaa, Ahvenanmaa. Kuva : Linda Bergström
Lordi frá Hvolsvelli-MYYTY
Lordi toimii nykyään 11vuotiaan junioriratsastajan Anniina Kanervan kisaratsuna ja opetusmestarina. Lordi on 2006 Islannissa syntynyt iso kulomusta ruuna. Ostimme Lordin hyvin vähän ratsastettuna 2011 syystalvella, Tiina Hiltuselta. Tiina oli tuonut Lordin Suomeen. Lordi on hyvin erityyppinen hevonen kuin Skardi, Lordi on enemmän ratsastettava. Lordi yrittää aina parhaansa. Lordin luonne on mielestäni sopiva kisahevoselle: energiaa löytyy tarpeen tullen, mutta on kuitenkin hyvin hallittavissa.
SM 2013 Nelikäynnin hopea, Ahvenanmaa. Kuva : Linda Bergström
Lordia olen myös treenannut ahkerasti ja kapasiteettia löytyy vielä pitkälle. Lordi on kausina 2012 ja 2013 ollut enemmänkin "kakkoskisahevoseni", nuoren ikänsä takia. Lordin päälaji on Nelikäynti V.1. Kilpailemme myös Töltti T.1-luokassa. Olemme voittaneet muun muassa nuorten nelikäynnin hopeeta SM-kisoissa 2013. Vuonna 2014 voitimme nuorten Nelikäynnin, Töltti T.1-luokan ja Nelikäynnin kombinaation Suomenmestaruudet.
Piste-ennätyksemme Lordin kanssa on nelikäynnin karsinnassa 6,60 (SM-kisat) ja finaalissa 6,83 (keväällä 2014 Nurmijärvellä aluekisoissa). Töltti T.1-karsinnan piste-enätyksemme on 6,37.
Talvikaudella 2013-2014 Lordin kehitys on ollut huimaa, ja osallistuimme Ruotsin Kansallisiin kilpailuihin toukokuussa ja voitimme nelikäynnin sekä nuorten Feather Prize-palkinnon. Kyseinen kisa antoi minulle paljon lisää uskoa Lordiin.
Elokuussa 2014 edustimme Lordin kanssa Suomea PM-kilpailuissa Tanskassa. Lordilla olisi ollut hyvät mahdollisuudet nuorten finaaleihin. Valitettavasti Lordin kuntohuippu sijoittui SM-kisoihin, ja PM-kisoissa ruuna oli jo todella väsynyt. Meillä oli pitkä kausi takana, ja kolme ulkomaanreissua vuodessa oli hieman liikaa vasta 8-vuotiaalle Lordille. Lordi ei jaksanut näyttää parastaan Tanskassa. Lopullinen sijoituksemme Töltti T.1 luokassa oli 15.
Elokuussa 2014 edustimme Lordin kanssa Suomea PM-kilpailuissa Tanskassa. Lordilla olisi ollut hyvät mahdollisuudet nuorten finaaleihin. Valitettavasti Lordin kuntohuippu sijoittui SM-kisoihin, ja PM-kisoissa ruuna oli jo todella väsynyt. Meillä oli pitkä kausi takana, ja kolme ulkomaanreissua vuodessa oli hieman liikaa vasta 8-vuotiaalle Lordille. Lordi ei jaksanut näyttää parastaan Tanskassa. Lopullinen sijoituksemme Töltti T.1 luokassa oli 15.
Treenailua Lordin kanssa kotiradalla, kevät 2014. Kuva : Johanna Meronen
Icetölt-kultaa, kevät 2014. Kuva : Oona Ylipuranen
Mónös frá Hemlu
Mónös on 1996 Islannissa syntynyt hiirakko nelikäyntitamma. Mónös on ensimmäinen kilpahevoseni. Ostimme tamman tammikuussa 2007 Jenni Kurjelta. Jenni oli aloitellut kilpauraa Mónösillä. Ostohetkellä Mónös oli lomaillut pari vuotta ja varsonut kesällä 2006.
Rakastuin Mónösiin heti, tammamaiset piirteet eivät haitanneet minua. Mónös on hyvin ratsastettava ja päättäväinen hevonen. Tammalla on omat temppunsa, jotka kannattaa ottaa huumorilla. Mónös on ehdottomasti ollut suuressa roolissa kilpaurallani.
SM 2010, nuorten Nelikäyntikombinaatio kultaa, Ypäjä. Kuva : Jaana Ikonen
SM 2008, junioreiden suomenmestaruudet nelikäynnissä, töltissä ja kombinaatiossa. Ypäjä. Kuva : Liisa Leppänen
Voitimmme Mónösin kanssa vuosina 2007 ja 2008 junioreiden SM-kultaa nelikäynnissä, töltti T.1-luokassa, sekä nelikäynnin kombinaatiossa. 2008 meidät valittiin maajoukkueeseen edustamaan Suomea PM-kisoihin Norjaan. Valitettavasti Mónösille tuli jännevamma juuri viikkoa ennen kisareisssua, suru oli suuri! 2009 ja 2010 voitimme nuorten SM-kultaa nelikäynnin kombinaatiossa.
PM-kisat 2010 järjestettiin Suomessa, ja olin joukkueessa sekä Skardilla, että Mónösillä. PM:iin saa osallistua vain yhdellä hevosella, joten päätin kokemuksen vuoksi osallistua Skardilla ja lainasin Mónösiä Jutta Mäntyselle joka teki siistit suoritukset kovatasoisissa senioreiden luokissa.
Samana kesänä Mónös astutettiin ja rouva tekee edelleen upeita varsoja. Äitini omistaa nykyään Mónösistä puolikkaan, toinen puolikas on islanninhevoskasvattaja Timo Kaarakaisella.
WR-kisat 2008, Ypäjä. Kuva : Reetta Laurila
2011 syntynyt varsa, Olga frá Leikko. Kuva : Timo Kaarakainen
Sylvia frá Dynum
Sylvia on 2012 syntynyt suuri hiirakko tamma. Sylvian emä on rakas Mónösini. Sylvian kasvattajat ovat valmentajani Saija ja Juha Kontio. Sylvian isä on maailmallakin menestynyt, valmentajani upea ori, Rödull frá Holtsmúla. Sylvia elää varsan elämää pihatossa muitten varsojen kanssa!
Sylvia 2013, 1-vuotiaana. Kuva : Jutta Mäntynen
Sylvia 2013, 1v.
Dreki frá Laekjarmóti
Dreki on rakas ensimmäinen hevoseni. Ruuna on rautias ja syntynyt 1995 Islannissa. Ostimme ruunan keväällä 2005 silloisen Talli Hofgårdin omistajalta. Dreki oli ollut ratsastuskoulun käytössä pari vuotta, ja olimme äidin kanssa täysin rakastuneita herraan. Ruuna oli kuitenkin hyvä ratsastuskoulukäytössä, joten saimme neuvotella pitkään ennenkuin omistaja suostui myymään Drekin.
Drekillä aloittelin kisauraa vuonna 2006 helpoissa luokissa, nelikäynnissä ja töltissä. Sittemmin Mónösin oston jälkeen äitini ratsasteli pitkään Drekillä.
Nykyään Dreki viettää vanhan herran elämää pihatossa ja on ylläpidossa, sekä kevyessä ratsatuksessa ihanalla Pia Nöthenillä!
Dreki nauttii pihatossa kevätauringosta 2011.
Dreki 2007. Kuva : Petra Lönnqvist
Dreki 2007. Kuva : Petra Lönnqvist
Onko sinulla isoja hevosia vai onko kaikki poneja ?
VastaaPoista