Itse kilpailen siis Sport-luokkia, ja tässä osiossa ajattelinkin lyhyesti esitellä kyseiset luokat. Islanninhevosillahan on perusaskellajien (käynti, ravi, laukka) lisäksi yksi tai kaksi erityisaskellajia: töltti ja passi. Pääsääntöisesti kaikilla islanninhevosilla on töltti, näitä hevosia kutsutaan nelikäyntisiksi. Jos hevonen töltin lisäksi taitaa passin, kutsutaan sitä viisikäyntiseksi.
On olemassa eri tölttilajeja, mutta ratsukko saa osallistua kisoissa vain yhteen tölttilajiin. Ratsukko ei myöskään voi osallistua sekä neli- että viisikäyntiin, vaan jompaan kumpaan. Tavallista on että ratsastetaan yksi tölttilaji ja joko neli- tai viisikäynti.
A, B ja C-ryhmien lajit eroavat hieman toisistaan, C-ryhmän ollessa helpoin. Käyn tässä läpi A-ryhmän lajit. A-ryhmässä ratsastavat ratsukot jotka ovat ylittäneet 5,3 pisterajan. SM-kilpailuissa starttaavat ainoastaan A-ryhmäläiset.
Askellajiratsastuksessa järjestetään joka toinen vuosi Pohjoismaiden Mestaruuskisat ja joka toinen vuosi Maailman Mestaruuskisat. Vuonna 2014 vuorossa on PM-kilpailut Tanskassa. Suomen maajoukkue valitaan joka vuosi erikseen, ja uudet pisterajat laaditaan vuosittain. Pelkästäään pisterajojen ylitys ei takaa maajoukkuepaikkaa, myös tasaista ja nousujohteista kehitystä vaaditaan.
Tuomarointi
Tuomareita WR-kisoissa on viisi kappaletta, ja he istuvat radan keskellä tuomarisihteereineen. Pisteitä annetaan jokaisesta osiosta erikseen, ja suorituksen loputtua näytetään kokonaispisteet. Pisteskaala on 0,0-10,0. Viisistä kokonaispisteistä matalimmat ja korkeimmat tippuvat pois, ja kolmesta lasketaan keskiarvo.
Arvioinnissa otetaan huomioon muun muassa ratsukon harmoonisuus, askellajin tahti ja tempo, hevosen muoto, pehmeys, ylälinja ja liike, sekä siirtymiset.
Ovaaliradalla kilpailtavat lajit
Kilpailusuoritus alkaa ja päättyy aina ovaaliradan jomman kumman lyhyen sivun keskelle. Siirtymiset ratsastetaan myös aina lyhyen sivun keskellä.
Palkintojenjako ovaaliradalla SM-2011, Ypäjä.
Töltti T.1 lajissa ratsastetaan kolme kierrosta radalla. Ratsastaja saa itse valita aloitussuunnan. Ensimmäinen kierros ratsastetaan työtölttiä, eli hyvin hidasta ja kottua tölttiä. Tämän jälkeen vaihdetaan käynnin kautta suunta. Toisen suuntaan ratsastetaan töltissä temponvaihteluita ensimmäinen kierros, eli työtölttiä lyhyillä sivuilla ja lisäykset pitkille sivuille. Viimeinen kierros on niin kutsuttua lisättyä tölttiä, jossa tempon pitää olla huomattavasti reippaampaa, ilman että tahti rikkoontuu tai ylälinja jäykistyy.
Töltti T.2
Töltti T.2 lajissa ratsastetaan myös kolme kierrosta, ja aloitussuunta on vapaa. Ensimmäinen kierros ratsastetaan vapaavalintaista tempoa tölttiä, eli ideana on esittää sellaista tempoa, jossa hevonen toimii parhaiten. Tästä vapaavalintaisesta temposta hidastetaan hevonen lyhyen sivun keskellä hitaaseen tölttiin. Tämän töltin ei tarvitse olla aivan niin hidasta ja kottua kun T.1-lajin työtöltti. Tämän kierroksen jälkeen vaihdetaan käynnin kautta suuntaa ja viimeinen kierros ratsastetaan tölttiä "vapain ohjin", eli ideaalina on, että ohjat pidetään yhdessä kädessä täysin löysänä ja hevonen jatkaa töltissä ja kantaa itsensä ilman tahtirikkoja. Tämän osion pisteet kerrotaan kahdella. Hevosilla, joilla on hyvä vapain ohjin - töltti, käytetään usein valkoisia ohjia, jotta ohjien vapaus erottuisi selkeästi.
Nelikäynti V.1
Nelikäynnissä ratsastetaan 4,5 kierrosta ja aloitussuunta, sekä askellajijärjestys on vapaa. Ratsukon pitää esittää työtölttiä, lisättyä tölttiä, laukkaa, ravia ja käyntiä. Kaikkia muita askellajeja mennään kokonainen kierros, paitsi käyntiä ainoastaan puolikas. Laukkaa ja ravia saa ratsastaa hitaasta temposta keskitempoon, kunhan valittu tempo pysyy samana koko kierroksen. Muuten työtöltin ja lisätyn töltin kriteerit ovat samat kun Töltti T.1 lajissa. Käynnissä toivotaan suurta yliastuntaa, rauhallista muotoa ja tempoa.
Viisikäynti F.1
Viisikäyntiin osallistuvat luonnollisesti viisikäynti hevoset, eli ne jotka taitavat passin. Tässä lajissa ratsastetaan 4,5 kierrosta, ratsastaja saa itse päättää aloittussuunnan ja järjestyksen. Ratsukon kuuluu esittää vapaavalintaista tempoa tölttiä, ravia, laukkaa, käyntiä sekä passia. Passia ratsastetaan vain pitkillä sivuilla. Passiin siirrytään laukasta, ja heti pitkälle sivulle päästäessä siirrytään passiin. Passista hidastetaan tölttiin tai käyntiin. Pisteet tippuvat jos hevonen siirtyy passista ristilaukalle. Töltin ja passin pisteet kerrotaan kahdella.
Passilajit
Ovaaliradan lisäksi kilpaillaan Sport-kilpailuissa eri passilajeja suoralla radalla. Muun muassa speedpassia, 250metriä passia ja tyylipassia. Passilajeissa on tarkat siirtymäkohdat milloin siirrytään passiin / pois passista. Speedpassissa nopein, puhdasta passia juokseva hevonen voittaa. Tyylipassissa taas arvostellaan pisteillä myös siirtymäkohdat. Koppilähdöissä kaksi hevosta starttaavat vierekkäin kopeista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti