Aloitin kilpailemisen vuonna 2006 ja maajoukkueessa olen ollut vuodesta 2008 lähtien. Tällä hetkellä perheessämme on 4,5 hevosta. Hevosemme asuvat Nurmijärvellä, valmentajieni Juha ja Saija Kontion tallilla, Islanninhevostalli Dynurissa. Heidän lisäksi minulla on kaksi minulle hyvin tärkeetä valmentajaa, ruotsalainen Camilla Hed ja hänen islantilainen miehensä Hjalti Gudmundsson. Aiemmin minua on valmentanut muun muassa Páll Hólmarsson, Eyjolfur Thorsteinsson, Johan Häggberg ja Sölvi Sigurdarson. Pari kertaa kuukaudessa minua valmentaa myös Anne Porevirta. Fysioterapeutti Julia Wejberg käy säännöllisesti katsomassa sekä minua, että hevosiani. Julian jumppaohjeiden avulla vahvistan itse erityisesti omaa keskivartalonhallintaaani. Hevosenikin saavat hyviä jumppa- ja venyttelyliikkeitä. Psyykkisestä valmennuksesta innostuin keväällä 2014 ja psyykkinen valmentajani on Anna Andersén.
Lordi ja Skardi 2012. Kuva : Jaana Ikonen
Borgåbladet 2012.
Halusin jo viisivuotiaana aloittaa ratsastuksen, mutta nuorena ratsastusta harrastanut äitini pyysi minua odottamaan siihen asti kunnes täytän kymmenen. Silloin varmaan molemmat vanhempani uskoivat minun unohtavan koko hevoshomman viidessä vuodessa. En kuitenkaan unohtanut: sinä päivänä kun täytin kymmenen, avasin tietokoneen ja tulostin paksun nipun eri talleja lähistöltämme. Asuimme tuohon aikaan Vantaalla, aivan Sipoon rajalla (josta pian muutimmekin Sipooseen), ja lähin talli oli sattumalta Islanninhevostalli Hofgård. Äitinikin päätti aloittaa uudelleen ratsastusharrastuksen.
Kävimme ahkerasti tunneilla ja vuoden päästä ostimmekin jo ensimmäisen oman hevosen, Dreki frá Laekjarmótin. Dreki oli yksi Hofgårdin tuntihevosista, joten tunsimme herran hyvin. Drekillä kisainnostukseni alkoi pian ja kilpailin helppoja luokkia seura- ja aluekisoissa vuonna 2006. Dreki on meidän rakas perhehevonen edelleen.
Syksyllä 2006 aloimme silloisten valmentajieni, Lena Pettersonin ja Anu Siivosen kanssa keskutelemaan kisahevosen hankinnasta. Huomasimme myyntiilmoituksen hiirakosta kymmenvuotiaasta tammasta, Mónös frá Hemlusta. Mónösin silloinen omistaja Jenni Kurki oli kilpaillut tammalla pari vuotta, mutta sitten Jenni lähti Islantiin opiskelemaan ja Mónös jäi Suomeen varsomaan ja lomailemaan. Ihastuin näyttävään, pitkäharjaiseen nelikäyntitammaan heti, ja ostimme Mónösin vuonna 2007.
Mónösillä kilpaileminen oli hauskaa ja tamma kehittyi paljon. Voitin junioreiden Töltti T.1, Nelikäynti V.1 sekä Nelikäyntikombinaation Suomenmestaruudet vuosina 2007 ja 2008. Minut valittiin maajoukkueeseen 2008, mutta valitettavasti kaksi viikkoa ennen Norjan PM-kisoja tamman jänne vammautui. Lähdin 14-vuotiaana ensimmäisiin kansainvälisiin kisoihin lainahevosella (jolla olin ratsastanut Suomessa pari kertaa ennen kisoja). Norjan reissu toi hyvää kokemusta ja oli hyvä nähdä millaista menoa kansainvälisissä kisoissa oikein on.
Uusimaa 2012.
2009 siirryin nuoriin ratsastajiin (15-21v). Voitimme Mónösin kanssa Nelikäyntikombinaation Suomenmestaruuden. Syksyllä 2009 minulle tuli Islannista, Islantilaiselta valmentajaltani, Eyjolfur Thorsteinssonilta, iso 2003 syntynyt nelikäyntiruuna, Skardi frá Kvistum.
Skardi on hyvin erityyppinen hevonen kun Mónös ja yhteisen sävelen löytäminen kesti tovin, toki Skardi oli tullessaan myös hyvin nuori. 2010 kilpailin sekä Skardilla että Mónösillä, ja osallistuin PM-kilpailuihin, jotka järjestettiin Suomessa, Skardilla. Mónös astutettiin ja rouva tekee edelleen hienoja varsoja, yksi niistä on omistuksessani, Sylvia frá Dynum (synt. 2012).
2011 löysin Skardille sopivimman lajin, Töltti T.2-luokan. Tässä lajissa ratsasestaan ensimmäinen kierros ovaalilla vapaavalintaista tempoa tölttiä, toinen kierros hidasta tölttiä. Tämän jälkeen vaihdetaan suunta ja viimeinen kierros ratsastetaan tölttiä vapain ohjin. Viimeisen osion pisteet kerrotaan kahdella (pisteskaala 0,0-10,0 niin kuin muissakin lajeissamme).
Voitimme Skardin kanssa 2011 T.2-luokan Suomenmestaruuden ja osallistuimme MM-kilpailuihin Itävallassa. Nämä olivat ensimmäiset MM-kisat minulle. Askellajiratsastuksessa järjestetään joka toinen vuosi PM-kisat ja joka toinen vuosi MM:it. Ajomatka Itävaltaan oli pitkä ja lähdin lähinnä hakemaan kisakokemusta. Yllättäen saimme Skardin kanssa nuorten Töltti T.2-luokan Maailmanmestaruus pronssia. Tunne oli mahtava!
Syksyllä 2011 hevosperheemme lisääntyi taas yhdellä, kun ostimme 5-vuotiaan Lordi frá Hvolsvellin.
2012 kisasin sekä Skardilla, että Lordilla. Voitin Skardilla T.2- Suomenmestaruuden ja Ruotsin PM-kisoissa saimme pronssia samassa luokassa.
SM-kultaa Skardin kanssa 2013, Ahvenanmaa.
2013 helmikuussa osallistuin Skardilla ”talvi MM-kisoihin”, eli Worldtölt-kilpailuihin Tanskassa. Worldtöltissä ei ole nuorille luokkia erikseen, joten kilpailin maailman parhaita senioreita vastaan. Pääsimme B-finaalin ja lopullinen sijoituksemme oli 9. Kesällä voitimme jälleen Skardin kanssa T.2- luokan Suomenmestaruuden. MM-kisoissa Berliinissä epäonni astui kuvioon. Olimme Skardin kanssa karsintojen kolmansia, mutta finaalissa ensimmäisellä kierroksella Skardilta tippui toinen etukenkä, joten jouduin keskeyttämään. Lopullinen sijoituksemme oli siis viides, mutta kaikki mahdollisuudet olisi olleet Maailmanmestaruuteen.
Lordi odottaa laivaa kotiin Ahvenanmaalta 2013.
Kausi 2014 lähti käyntiin helmikuussa Tanskan Worldtöltissä, nämä olivat Lordin ensimmäiset kansainväliset kisat ja saimme hyvää kokemusta. Toukuussa olimme Lordin kanssa kovatasoissa kansallisissa kilpailuissa Ruotsissa ja voitimme nelikäynnin sekä arvostetun Feather Prize-palkinnon. Rakas Skardini sairasteli suolistotulehdusta ja vatsahaavaa talven 2013-2014.
SM-kisoissa 2014 voitimme Lordin kanssa Nuorten Nelikäynnin, Töltti T.1:sen sekä Nelikäynninkombinaation. Lisäksi voitimme Skardin kanssa nuorten Töltti T.2-luokan, neljäntenä peräkkäisenä vuotena. PM-kisoissa 2014 edustimme Lordin kanssa Suomea, mutta valitettavasti Lordin kuntohuippu oli SM-kisoissa ja PM:issä oli jo väsymystä ilmassa.
Nykyään Skardi on ylläpidossa taitavalla ratsastajalla ja Lordi on myyty ihanalle juniorille Anniina Kanervalle, ja he voittivatkin junioreiden Töltti T.1 Suomenmestaruuden 2015.
Ensimmäinen seniorikauteni 2015 sujui mahtavasti uuden kisahevoseni, Thórin, kanssa. Voitimme kolme Suomenmestaruuskultaa (T.2, Nelikäynti ja Nelikäynnin kombinaatio) ja saavutimme MM-kisoissa Nelikäynnin kombinaatio pronssia ja olimme neljänsiä Töltti T.2-luokassa.
(c) Ulrich Neddens
(c) Ulrich Neddens
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti