torstai 4. kesäkuuta 2015

Ruotsin reissu ja kisat Ypäjällä / Tävlingar i Sverige och Finland

Viime postauksen jälkeen lähdimme äitini ja isäni kanssa Ruotsiin kisoihin. Keskiviikkoiltana 13.5 ajoimme tallilta Naantaliin josta menimme iltalaivalla yli Ruotsin Kapellskäriin. Laiva lähti noin klo. 23.00, heti laivaan saavuttuamme laitoimme Thórille traileriin vettä ja heinää ja se söi pellavapuuroa ja elektrolyyttejä. Seuraavan kerran kävimme tarkistamassa Thórin voinnin puoli kolmen aikaan yöllä. Perillä Kapellskärissä olimme kuudelta aamulla. Joten voitte laskea, että näillä laivamatkoilla hevosen kanssa ei paljoa nukuta ;) Kapellskäristä oli noin 250 kilometrin ajomatka Borlängeen, jossa World Ranking - kisat Romme Nationella järjestettiin. Ovaalirata oli rakennettu ison raviradan keskelle ja hevoset majoittuivat ravirataa ympäröivissä talleissa. Olimme perillä Rommessa klo. 11 torstaiaamuna.

Onneksemme saimme lainata pariksi tunniksi isoa laidunta, jossa Thór sai rentoutua pitkän matkan jälkeen. Kilpailujen aikana ei ollut tarhausmahdollisuutta. Itse asuimme läheisessä Best Western hotellissa, jossa kaikki muutkin ratsastajat majoittuivat. Torstaina iltapäivällä Camilla, Hjalti ja heidän ihastuttava tyttärensä Thelma saapuivat Rommeen. Illalla ratsastin Thórin kevyesti heidän valvovan silmän alla. Tavoitteena torstai-illan ratsastuksella oli saada matkajäykkyydet pois ja hevonen pehmeäksi ja rennoksi. Ratsastimme kentällä ja pari kierrosta radalla. 

Thór nauttii pitkän matkan jälkeen / Thór njuter efter en lång resa


Fysioterapeuttini Julia oli laittanut Thórille matkaa edeltävänä tiistaina selkään rentouttavat kinesioteipit jotka pysivät koko trailerimatkan ajan, teippien ideana oli ehkäistä selän jäykistymistä. Uskon, että teipeistä oli paljon apua, koska Thór ei tuntunut jäykältä, enemmänkin oli huomattavissa pientä väsymystä. Ruotsissa jumppasin ja venyttelin Thória huolellisesti useita kertoja päivässä - pitkät venytykset teimme illalla, koska niitä ei kannata tehdä ennen ratsastusta. Lisäksi taluttelin sitä paljon ympäri ravirataa, ja se sai syödä ruohoa. Myös oma jumppaohjelmani oli muokattu reissua varten niin, että tein iltaisin eniten vatsalihastreeniä - sellaisia liikkeitä joista kroppani ei kuitenkaan väsy liikaa kisaamista ajatellen. 

Vaikka kilpailut oli kolmipäiväiset, minun lajini Töltti T.2 ja Nelikäynti V.1 sattuivat olemaan samana  päivänä, heti perjantaina. Nelikäynti oli aamupäivällä ja töltti iltapäivällä. Nelikäynti on edelleen kakkoslajimme, joten otimme sen lämmittelyn kannalta. Thór tuntui hieman väsyneeltä ja lisäksi radalla valitettavasti käynti meni hieman hosumiseksi. Teimme kuitenkin ehjän ja siistin suorituksen pistein 6.20 ja sijoituksemme oli 10. Suoritusten välissä Thór sai levätä isossa karsinassaan ja syödä heinää. Iltapäivään mennessä se oli jo kerennyt palautua paremmin matkasta ja T.2 - suoritus tuntui huomattavasti paremmalta ja saimme pisteet 7.50 ja olimme karsintojen jälkeen toisella sijalla.

Thelma oli paras kannustajani - hän keräsi minulle kukkia päivittäin ! / Thelma var bäst på att heja - hon plockade blommor åt mig dagligen !

Thelma askarteli myös onnenrannekorun minulle / Thelma gjorde även ett lyckoarmband till mig <3


Camilla ja Hjalti auttoivat minua kaikissa lämmittelyissä niin, että ensin olimme puhelinyhteydessä milloin alan satuloimaan ja valmistelemaan hevosta. Sitten kun minun oli aika lähteä lämmittelemään he soittivat minulle. Aloitimme lämmittelyn aina Camillan kanssa kentällä jossa keskityimme ensin minun istuntaani, sitten siihen että hevonen on rento, kevyt, pehmeä ja reagoi kaikkiin apuihin niin käynnissä kun töltissäkin (ja ennen nelikäyntiä luonnollisesti myös ravissa ja laukassa). Kun Thór toimi hyvin pidemässä, venyneemmässä muodossa ja sain tasaisen ja hyvän tuntuman, aloimme kokoamaan sitä pikkuhiljaa enemmän, ensin ympyrällä käynnissä, sitten töltissä. Välissä taas venytimme muotoa hieman pidemmäksi. Kun kokoomisasteen vaihtelu sujui hyvin teimme pari temponvaihtelua töltissä uralla. Noin 5 minuuttia ennen kuin minun piti mennä Collecting Rinkiin (jossa ollaan ennen oman suorituksen alkua), Hjalti pyöräili kanssani pitkin ravirataa ja teimme paljon temponvaihteluja. Raviradalla ratsastaessa "sytyimme" aina Thórin kanssa ja saimme tarvittavan itsevarmuuden ja kisafiiliksen päälle. Tämä lämmittelykaava sopi täydellisesti meille. Vielä kisasuoritusten jälkeenkin palasimme takaisin kentälle Camillan kanssa ja teimme venytteleviä harjoituksia pidemmässä muodossa. Camillan ja Hjaltin kannustava asenne ja aito innostuneisuus tarttui aina minuun ja ratsastin todella hyvällä tunteella radalla.

Lauantaina meillä ei Thórin kanssa ollut kisasuorituksia, mutta ratsastimme kuitenkin lounasaikaan hieman kentällä ja pari oikein energistä ja hienoa kierrosta radalla. Launatai-iltana hotellilla järjestettiin "Ryttarmiddag" - eli ratsastajille yhteinen illallinen. Tarjolla oli herkullinen TexMex-buffet ja ilta oli oikein mukava :) Sunnuntai oli finaalipäivä, peruutin nelikäynnin b-finaalipaikkani, jotta Thór jaksaisi T.2-finaalin paremmin. Ilma oli mitä kamalin: +2 astetta lämmintä ja vettä satoi kaatamalla. Siitä huolimatta Thór tuntui todella hyvältä jo lämmittelyssä. Olen tyytyväinen siihen, että hevonen parani reissussa päivä päivältä ! Finaalissa nautimme täysin rinnoin kelistä huolimatta ja voitimme pistein 7.88! Vapaavalintaisesta tempoa tölttiä sekä löysin ohjin töltistä keskiarvo pisteemme olivat 8.0 ja molemmista tuli myös yksi 8.5 :) ! Tämä oli ensimmäinen finaalimme ja oli ihana tuntea että hevonen oli aivan oma itsensä siitä huolimatta, että radalla oli muitakin ratsukoita.

Ryttarmiddag: Thelma, Camilla och jag:)

Ryttarmiddag: mamma och pappa :)

Robi osti uudet sadevaatteet selviytyäkseen sunnuntaista / Pappa köpte nya regnkläder för att överleva söndagen

Minullakin oli sadevarustus kohdillaan ! / Regnkläderna i skick !

Iloisia ja läpimärkiä finaalin jälkeen ! :D / Glada och genomblöta efter finalen ! :DFinaalin jälkeen Thór sai levätä ja kuivatella ja iltapäivällä lähdimme ajamaan kohti Toftinge Gårdia, jossa yövyimme sunnuntai-maanantai välisen yön. Toftingessa olimme perillä puolen yön aikaan, ja lähdimme ajamaan kohti Tukholman satamaa neljältä aamuyöllä, joten tämäkään "yö" ei ollut kovin pitkä :D Oli kuitenkin mukavaa että Thór sai hieman piehtaroida tarhassa ja levätä ja syödä isossa karsinassa. Tallissa vastapäisessä boksissa olikin Thórin vanha tuttu - Hjaltin entinen kisaori Reynir, jonka kanssa Thór on tehnyt monta yhteistä matkaa. Nykyään Reynir on eläkkeellä ja vastaanottaa tammoja Toftingessa.

Thórs kompis - Reynir :)

Parhaat hevosenhoitajat autokannella <3 (löydä kuvasta Robi) / Bästa hästskötarna på bildäcket <3 (hitta pappa ur bilden)Maanantaina tulimme laivalla Tukholmasta Turkuun ja myöhään illalla olimme kotona <3 Thór sai nauttia hetken tarhassa ja sitten se pääsikin omaan boksiin nukkumaan. Reissu oli todella mahtava ja antoisa!


Heti Ruotsista palattuamme olikin jo seuraavat kilpailut viikonloppuna Ypäjällä. Ratsastin viikolla vain pari kertaa kevyesti, jottei hevonen väsyisi likaa. Kisojen välissä myös Julia kävi käsittelemässä Thórin - yllättävän vähän oli jäykkyyksiä kehittynyt pitkästä matkasta huolimatta. Eli ahkerasta jumppaamisesta oli selkeästi hyötyä :)

Ypäjälle menimme kukonlaulun aikaan launtaiaamuna ja ensimmäisenä olikin vuorossa T.2. Thór oli näyttävä ja pehmeä ja olin tyytyväinen suoritukseen, saimme ennätyspisteemme 7,63. Ypäjän kisat olivat myös World Ranking kilpailut. Koko päivän Thór sai levätä ja vasta myöhään illalla vuorossa oli nelikäynti. Nelikäynti tuntui paremmalta kuin Ruotsissa ja käyntikin onnistui hieman paremmin, pisteemme olivat 6.67. Olimme karsintojen ensimmäisiä molemmissa luokissa, mutta päätin että ratsastan sunnuntaiaamuna ainostaan T.2-finaalin ja sen jälkeen Thór pääsisi kotiin lepäämään. T.2 - finaalissa Thór tuntui super hyvältä, mutta valitettavasti koko finaalin ajan jouduimme ratsastamaan muiden perässä eikä pisteiden laskun aikanakaan kuuluttaja antanut meille mahdollisuutta tasata välimatkoja. Noh, tulipahan huomattua että Thór toimi hyvin vaikka edessä ja takana oli kiimaisia tammoja :D Tämän suman takia jouduin ratsastamaan vapaavalintaisen tempon huomattavasti hitaammin kuin normaalisti, ja löysin ohjin olikin sitten "islanninhevos pujottelua"- kun jouduin ohittamaan kaikki muut. Pisteemme olivat jokaisesta osiosta 7.5 eli kokonaispisteet 7.50 ja voitimme finaalin.

Ypäjä

Ypäjä

Thór nauttii kotona / Thór njuter hemma 


Kotiin päästyämme Thór sai reilun viikon loman ja loman alussa eläinlääkärimme Annica Hirvi kävi rokotamassa ja raspaamassa Thórin. Myös Skardi ja Dreki raspattiin :)

Ennen Ypäjän kisoja ihanat Anniina ja Lordi kävi Dynurissa ja pidin heille tunnin. Myös kisoissa Ypäjällä autoin heitä karsintojen lämmittelyissä. Tämä pari väläyttelee niin upeita pätkiä ja hevonen liikkuu isoliikkeisesti ja puhdastahtisesti ja Anniina ratsastaa kauniisti. Innostuin niin paljon tunnin pitämisestä, että jo kotona suunnittelin valmiiksi paperille minkä tyyppisiä harjoituksia tekisimme. Katsoin ratsastuspäiväkirjastani milloin Lordi on ollut hyvä ja minkälaista treeniä olemme silloin tehneet :)

Anniina & Lordi <3


Tiistaina Thórin loma loppui ja juoksutimme herran Julian kanssa - teimme puomityöskentelyä kentällä. Thórilla oli viikonloppuna ensimmäinen tamma (Saija ja Juha hoitavat onneksi käsiastutuksen), ja siitä Thór olikin hieman herännyt. Hormoonit hyrräävät, mutta eiköhän ne siitä tasoitu kesän edetessä ja työskentelyn jatkuessa :) Eilen illalla olimme Juhan tunnilla ja Thór oli todella hyvän tuntuinen loman jäljiltä - teimme paljon tölttisiirtymisiä ympyrällä väistöstä, ja Thór tuli kuin itsestään todella takapainoiseksi !

Nyt kesäkuu on kisojen suhteen rauhallisempaa. Parin viikon päästä Camilla tulee pitämään kurssia. Heinäkuun alussa onkin sitten SM-kisat ja sinne Hjalti tulee auttamaan meitä.Efter att jag senast bloggade, åkte vi till Sverige för att tävla på Nationella WorldRanking tävlingar. Vi startade från stallet på onsdagkväll den 13.5 mot Nådendal. Från Nådendal tog vi färjan över till Kapellskär. Båten startade kl. 23 och då gav vi hö, elektrolyter, linfrö gröt och vatten till Tore. Halv tre tiden på natten gick vi ner till bildäcket och kollade att allt är bra med honom. Framme i Kapellskär var vi sex tiden på morgonen. Det blir inte mycket sovet då man reser med häst ;) Från Kapellskär körde vi rakt till Borlänge, där tävlingarna ordnades på Romme Travbana. I Romme var vi kring 11 på förmiddagen och Tore fick avslappna några timmar i en stor hage. Själv bodde vi på Best Western nära ovalbanan, där alla andra ryttare också bodde. På torsdag eftermiddag kom Camilla och Hjalti med sötaste Thelma till Borlänge. På kvällen red jag lite Tore och Camilla och Hjalti kollade, så vi fick styvheten efter resan bort. Dessutom bekantade vi oss med banan en aning.

Vår fysioterapeut Julia hade "tejpat" Thórs rygg tisdagen innan resan - han hade alltså två kinesiotejp på ryggen, så ryggen inte skulle bli styv av att stå länge i trailern. Jag tror att de verkligen hjälpte - hästen kändes fort mjuk i kroppen. Dessutom gympade jag Thór regelbundet, några gånger om dagen. Långa tänjningar gjorde jag på kvällen - de är inte bra att göra före ridningen. Även jag gympade i hotellrummet på kvällarna, vi ändrade mitt träningsprogram så att på tävlingsresor gör jag ingen cardio, som gör min kropp trött, istället mera magmuskler och balans.

Tävlingarna var tre dagar långa, men det råkade sig att jag hade både fyrgång och T.2 på fredagen. Fyrgången gällde som först på förmiddagen, Tore kändes ännu trött efter resan och skritten på ovalbanan var ingen höjdare. Vi fick poängen 6.20 och blev på en tionde plats i uttagningarna. Till eftermiddagens T.2 hade han hunnit vila kroppen mera och kändes piggare, T.2:an gick bra och vi fick poängen 7.50 och hamnade på en andra plats i uttagningarna.

Jag är mer än nöjd med att få ha Camilla och Hjalti som mina coacher. Jag kände mig så trygg och självsäker hela tävlingen igenom tack vare dem. Vi hade ett väldigt välfungerande system - de var vid ovalen och ringde mig då jag kunde börja sadla Tore och när jag kan börja komma till paddocken. I paddocken började vi först med Camilla - såg till att hästen är mjuk och lydig, att jag har en bra och stadig kontakt, att hästen svarar korrekt på alla mina hjälper och ger efter. Dessutom hade Camilla koll på att jag sitter bra och använder rätt min sits. Efter att Thór var följsam i både skritt och tölt, i lång och samlad form, gick vi ut på travbanan med Hjalti. Där gjorde vi mycket tempoväxlingar i tölten och fick bra energi i både mig och hästen. Efter det kändes det alltid jätte bra att gå in på banan - bara rida och njuta ! Även efter att vi visat oss på ovalen gick vi tillbaka till paddocken och såg till att Tore är mjuk och avslappnad. Detta "system" fungerade jätte bra både för mig och Tore <3 !

Lördagen var en "ledigdag" för oss, men under lunchpausen red jag Tore i paddocken och på banan med Camilla och Hjalti. På banan var han super flott och jag fick en självsäker känsla inför finalerna. På lördag kväll ordnades det en ryttarmiddag i hotellrestaurangen. Vi fick njuta av en god TexMex-buffet och kvällen var lugn och rolig.

På söndagen var det finaldag, jag red inte b-final i fyrgång, för att spara krafter till T.2 A-final. Tyvärr var vädret det värsta: +2 grader varmt och ösregn hela dagen. Tore brydde sig inte om vädret och han kändes redan i uppvärmningen jätte fin. Jag är väldigt glad över att hästen kändes bättre och bättre dag för dag! I finalen njöt både jag och Thór fullhjärtat och det var otroligt kul att rida. Vi fick i medeltal 8.0 av både valfria tempot och av tölt med fria tyglar. Vi fick även en gång 8.5 av båda delmomenten. Med helhetspoängen 7.88 vann vi finalen och jag var väldigt lycklig !

Efter finalen fick Tore vila i boxen och på eftermiddagen startade vi mot Toftinge Gård, där vi övernattade söndag-måndag natten. Vi var framme kring midnatt och startade mot Stockholm redan fyra på morgonen, så det blev ingen lång natt där heller. Men det var skönt att Tore fick gå ut lite samt äta och sova i en stor box, mittemot hans gamla kompis Reynir :)

På måndag åkte vi med båten över från Stockholm till Åbo, och hemma var vi sent på måndag kvällen. Tore fick gå ute en stund och sedan fick han äta och sova i sin egna box <3 Hela resan till Sverige var väldigt lyckad och det var hur kul som helst!

Nästa WR-tävlingar hade vi redan följande veckoslut på Ypäjä. Under veckan red jag Tore bara några gånger så han var mjuk och lösgjord, men såg till att han inte blev trött. Fysioterapeuten Julia var också och kollade på Tores kropp, det hade inte uppstått några större styvheter trots den långa resan. Det betyder att Tores "morgonyoga" (gympan jag gjorde med honom) hade hjälpt :)

Till Ypäjä åkte vi tidigt på lördag morgon och T.2:an gällde som först. Jag värmde upp med samma välfungerande system som i Sverige. Thór växte upp lite extra på banan och kändes bra, vi fick våra rekordpoäng 7.63 ! Hela dagen fick Tore vila och fyrgången red vi sent på kvällen. Fyrgången kändes bättre än i Sverige, och till och med skritten lyckades nästan! Vi fick poängen 6.67. Vi var ettor i båda grenarna efter uttagningarna. På söndagen reds finalerna och jag bestämde mig för att endast rida T.2. Tore kändes super flott, men tyvärr  var avstånden mellan hästarna på ovalen urusla under hela finalen och vi var omringade av hästar både bak och fram konstant. Därför hamnade jag rida t.ex. det valfria tempot mycket långsammare än normalt och med fria tyglarna hamnade vi hålla på med "islandshäst slalom" för att rida om alla långsammare. Dock fick vi 7.50 av alla delmomenten och därmed vann vi finalen med 7.50. Nu vet jag i alla fall att Tore fungerar bra även i en sådan situation ;)

Efter att vi kom hem från Ypäjä fick Thór lite över en vecka ledigt och han blev vaccinerad och även hans tänder kollades av vår veterinär Annica Hirvi.

Före tävlingarna på Ypäjä var sötaste Anniina och Lordi på besök och jag höll en lektion till dem. Jag hjälpte också dem under tävlingarna. De visar upp så fina moment tillsammans och hästen rör sig flott och med ren takt. Detta par kommer att gå långt ! Jag var så ivrig över att hålla ridlektion: jag planerade hemma på papper vilka övningar vi ska göra - jag läste i min riddagbok vad jag har hållit på med då Lordi varit fin :)

På tisdag var det dags för Tore att fortsätta jobba igen och vi longerade honom med Julia - mycket bomarbete i trav och skritt. På veckoslutet hade han första stoet på besök (Saija och Juha sköter handbetäckningen) och av det hade hormonerna vaknat en aning, så nu är han en "riktig" hingst. Jag tror det lugnar ner sig bara arbetet kommer igång igen :) Igår kväll var vi på Juhas lektion och Thór kändes super efter semestern - vi gjorde mycket töltövergångar från skänkelvigning på volt och Tore aktiverade bakbenen jätte fint :)

Nu i juni har vi det lugnare, Camilla kommer och hålla kurs om några veckor och sedan blir det FM i början av juli, där Hjalti ska komma och hjälpa oss !


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti