keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Tapahtumarikkaat, jännittävät ja hyvät SM-kilpailut !

Noniin, nyt olen sen verran saanut nukuttua, että voin jotain järkevää tekstiäkin saada aikaiseksi :) !

Tosiaan lähdetiin Ypäjälle SM-kisoihin torstaina. Aamulla aikaisin vietiin meidän kissa ja vanhempieni koirat ihanaan VIP-hoitolaan Porvooseen. Sieltä ajeltiin äidin kanssa tallille. Kun menin hakemaan Skardia ja Lordia sisälle, huomasinkin, että Skardilta puuttui toinen etukenkä. Äiti lähti etsimään kenkää pohjallisineen isolta laitumelta, ja onneksemme se löytyi. Ypäjällä sitten islantilainen Gutti löi etukengän paikoilleen.

Torstai-iltana treenasin radalla molempia hevosia, ja Juha valmensi minua. Lordi ei ensin ollut niin kuuliaisella tuulella, mutta lopulta sain kaikki avut hyvin läpi. Skardi oli ensin aika jäykkä ja jännittynyt, mutta parani lämmettyään.

Treenien jälkeen menimme rakentamaan laidunta hevosille äidin kanssa, noin klo. 23 saimme laitumen valmiiksi. Halusimme jo torstaina tehdä laitumen, jotta hevoset pääsisivät perjantaina ennen startteja ulos.

Äiti rakentaa aitausta

Perjantaiaamuna edessä oli eläinlääkärintarkastukset, hieman jouduttiin odotella vuoroamme. Molemmilla hepoilla oli kaikki kunnossa.


Jonossa eläinlääkärintarkastukseen

Aamupäivällä oli myös ratsastajakokous, jossa valittiin muun muassa ratsastajien edustajaksi valmentajani Juha. Kokouksen jälkeen menimme äidin kanssa harjaamaan ja jumppaamaan Skardia ja Lordia.

Yhden maissa minulla oli edessä ensimmäinen starttini: Töltti T.2 Skardilla. Skardi tuntui lämmittelyssä todella pehmeältä ja rennolta, mutta radalle saavuttuaan se jäykistyi, eikä suoritus mennyt hyvin. Tuntui todella turhauttavalta, kun lämmittely sujui hyvin ja suoritus ei. Mietin pitkään teinkö itse jotain radalle tultaessa, mutta en tuntenut itseäni jännittyneeksi. Skardi on todella herkkä hevonen ja joku meni pieleen radalla. Tuntui siltä, että jos olisin saanut ratsastaa toisen suorituksen heti perään, hevonen olisi ollut jo pehmeämpi. Olimme karsintojen toisia ja kokonaispisteemme 5,9 jäi reilusti alle totutun. 

Seuraava suoritus minulla oli perjantaina noin kello 15.30 Lordilla, Töltti T.1. Fiilis ei todella ollut huipussaan huonosti menneen T.2-suorituksen jälkeen. Minulla oli hieman vaikeuksia virittäytyä oikeean kisatunnelmaan. Lopulta sain "apinanraivo"-fiiliksen, ja päätin, että nyt ainakin tämä toinen suoritus menee hyvin. Ihan kun Lordikin olisi tiennyt, että nyt mennään eikä meinata, koska se tuntui heti verryttelyn alussa jo hyvältä. Helle alkoi olemaan jo aika poltteleva, joten päätin olla väsyttämättä hevosta, enkä lämmitellyt turhan kauaa. Teimme Lordin kanssa hyvän T.1 suorituksen, ja saimme oman piste-ennätyksemme kyseisessä lajissa: 6,37. Olimme karsintojen ensimmäisiä. Tutut tulivat sanomaan, että ilmeestäni radalla näki, että olin päättänyt suorituksen menevän hyvin, aamuisen pettymyksen jälkeen. 

Illalla kisapaikalle saapui isäni ja poikaystäväni, heidän onnekseen Lordilla oli mennyt hyvin ja olin taas hyvällä tuulella ;) Kävimme illalla Ypäjän pizzeriassa syömässä, ja istuimme hetken iltaa asuntolamme vieressä olevassa grillikatoksessa.

Launataiaamuna edessä oli taas aikainen herätys ja veimme hevoset jo aamusta ulos laitumelle. Puoli kymmenen maissa kävimme hakemassa hevoset sisälle, ja äiti jumppasi Lordin ja minä harjasin ja kiillotin ;) Starttasin Lordilla nelikäynnissä 11.30. Juha oli kanssani lämmittelyssä. Olin lämmitellyt viitisen minuuttia kentällä, kun Lordi polkaisi laukkaympyrällä irti toisen etukenkänsä. Ajattelin, että tämä ei voi olla todellista! Äiti juoksi äkkiä kilpailukansliaan kysymään, saako starttiani myöhästyttää, päätuomari päätti, että ei saa. Starttinumeroni pysyi siis samana. Onneksemme kengittäjä Gutti oli kentän laidalla ja Juhan soitettua hän löi nopeasti Lordin kengän takaisin paikoilleen. Mikä tuuri, että kenkä irtosi niin, että se kerettiin lyödä takaisin kiinni! Kerkesin vielä hetken lämmitellä, ja lopulta huomasimme Juhan kanssa höpöttelevämme jostain aivan muusta kesken verryttelyn. Se teki hyvää minulle, että sain itseni rauhoitettua kengänirtoamisen jälkeen. Suorituksessa sekä minä, että Lordi keskityimme tekemään parhaamme, ja saimme Nelikäynnin karsintapiste-ennätyksemme: 6,60 ja sijoituimme karsintojen ensimmäisiksi.Lordi ja Skardi nauttivat laitumella


Lauantaina päivällä kävimme äidin,isän ja Tomin kanssa syömässä uudessa ihanassa ravintolassa Ypäjällä. Hevoset saivat nauttia ulkona koko päivän, ja illalla kisapäivän päätyttyä ratsasastin Skardin radalla. Keskityin siihen, että Skardi olisi pehmeä ja rento, ja muistaisi taas, että radalla olo on kivaa! Baanalla menikin hyvin ja treenin jälkeen kävimme lammessa uimassa, perinne Ypäjällä, josta Skardi nauttii!

Launatai-illalla Robi ja Tom katselivat jalkapalloa ja me menimme äidin kanssa aikaisin nukkumaan. Sunnuntaina kello soi 5.20 ja veimme hevoset ulos syömään aamuruuat. Kävimme itse pikaisella aamiaisella ja haimme hevoset takaisin sisälle jumpattavaksi ja harjattavaksi. Edessä oli tiukka aikataulu: T.1 A-finaali Lordilla 9.10, T.2 A-finaali Skardilla 10.30 ja V.1 A-finaali Lordilla 13.00. Finaali kestää aina noin puolisen tuntia, ja A-finaalissa ratsastavat karsintojen viisi parasta ratsukkoa, sekä B-finaalin voittaja (B-finaalissa karsintojen sijat 5-10 kilpailevat A-finaalipaikasta). Onneksemme kiltti Elisa ja hänen poikaystävänsä Niko auttoivat meitä: he toivat Skardin kisaradan reunalle odottamaan, että sain heti T.1 finaalin jälkeen vaihdettua hevosta.

Sunnuntai oli todella helteinen päivä, joten olin ihan tyytyväinen, että osa finaaleista oli aamulla ennen pahinta kuumuutta. Lordi tuntui hyvältä T.1-finaalissa, hieman petrattavaa on työtöltissä oikeaan kierrokseen, sekä temponvaihteluissa. Finaalin jälkeen suoritetaan varustetarkastus kaikille hevosille, ja kuulin kuinka kuuluttaja keskuteli toimihenkilöiden kanssa siitä, että ykkössijalla on tasapisteet. Palkintojenjaossa saimme tietää, että minä ja hienosti ratsastanut Veera Sirén olimme tasapisteillä (6,39). Tuomarien äänin 3-2 minä ja Lordi voitimme Töltti T.1 luokan Suomenmestaruuden. Olin todella onnellinen, ja sanoin kyllä Veeralle, että minusta me molemmat ollaan voittajia ;) Jotenkin helpotus ekan finaalin jälkeen oli niin suuri, että päästin pienet onnenitkut palkintojenjaon jälkeen.

Lordi töltissä, kuva: Oona Ylipuranen


Lordi palkintojenjaossa, kuva: Nora Kuusinen


Parin minuutin onnittelujen ja halauksien jälkeen oli taas aika palata todellisuuteen: seuraava finaali Skardilla alkaisi 40 miinutin päästä. Vaihdettiin nopeasti hevosta, ja Elisa vei Lordin pesulle ja talliin lepäämään (iso kiitos siitä!). Lämmittelin Skardia aika pitkään, jotta saisin sen rennoksi ja pehmeäksi. Hetkittäin herra hieman jännityi, mutta lopulta sain rentouden pysyväksi. Radalla tunsin heti, että Skardi oli oma itsensä: liikkui pehmeästi koko kehon läpi. Myös viimeinen osio, tölttiä vapain ohjin sujui hyvin, muoto tosin jäi hieman pitkäksi, koska hevonen oli jo todella väsynyt kuumuudesta. Onnekseni voitimme Skardin kanssa Töltti T.2 luokan Suomenmestaruuden pistein 6,67! Tätä kultamitallia voin kutsua työvoitoksi, koska sain parannettua suoritusta niin paljon pieleen mennen karsintasuorituksen jälkeen! Tämä oli neljäs peräkkäinen vuosi, kun voitamme kyseisen luokan <3


Skardi töltissä vapain ohjin, kuva: Nora Kuusinen

Skardin kanssa menossa palkintojenjakoon, kuva: Oona Ylipuranen

Skardi kunniakierroksella, kuva: Nora Kuusinen

Tuuletus Skardin kanssa kunniakierroksella! Kuva: Nora Kuusinen


Palkintojenjaon jälkeen Skardikin pääsi pesulle ja talliin lepäämään. Minulla oli puolitoista tuntia aikaa syödä jotain ja hengähtää hetki. Olin jo todella väsynyt ja uupunut kuumuudesta, varsinkin kun flunssani ei ole vieläkään hellittänyt. Vielä piti yksi finaali jaksaa!

En lämmitellyt kauaa Lordia nelikäynnin finaalia varten, hevonen oli jo valmiiksi lämmin aamuisen töltin finaalin jälkeen. Nelikäynnissä tuli hieman virheitä, juuri siksi, että Lordi oli jo todella väsynyt. Ravissa Lordi oli hieman ponneton, ja kun yritin pyytää lisää energiaa, se meinasi rullata pois ravilta, joten en pystynyt pyytämään lisää ponnistusta. Laukkaosion aikana Lordi nosti ensin väärän laukan, joka johtui osittain väsymyksestä, koska herra ei juurikaan laukka-apuihin reagoinut. Sain kuitenkin alle puolen kierroksen aikana korjattua laukan oikeaksi. Lisätyn töltin aikana energiaa löytyi kuitenkin jostain varastosta, ja Lordi meni lisättyä reippaasti ja pehmeästi, kun itsestään! Ennen palkintojenjakoa olin aivan varma, ettemme voi voittaa tätäkin luokkaa. Kuitenkin voitimme myös Nelikäynnin Suomenmestaruuden Lordin kanssa pistein 6,63! Palkintojenjaon jälkeen kaikki rakkaat tulivat onnittelemaan minua, ja Lordi pääsi suihkun kautta talliin lepäilemään ja molemmat hepat saivat paljon porkkanoita <3

Lordi finaalissa, kuva: Oona Ylipuranen

Lordi ravissa finaalissa, kuva: Nora Kuusinen

Lordi palkintojenjaossa, kuva: Nora Kuusinen

Väsynyt Lordi finaalin jälkeen! Kuva: Oona Ylipuranen
Myöhemmin sain myös neljännen kullan: voitin Lordin kanssa Nelikäynnin kombinaation Suomenmestaruuden ( kombinaation lasketaan tölttiluokan sekä nelikäynnin karsintapisteet yhteen ). Fiilis oli sanoin kuvailematon: voitin neljä suomenmestaruutta ja minut valittiin maajoukkueeseen edustamaan Suomea PM-kisoihin Tanskaan elokuussa!Isäni ja poikaystäväni kävivät purkaamassa laitumen ja  lähtivät ajelemaan kotiinpäin. Me pakattiin ja siivottiin äidin kanssa, ja olimme perillä tallilla noin kello kahdeksan illalla. Olimme niiiin poikki ! Purettuamme osan tavaroista ja hoidettuamme hepat, ajelimme kotiin, tai siis niinkuin aina: ensin äiti ajaa minut Nurmijärveltä Helsinkiin minun kotiini, ja siitä hän ajaa Sipooseen omaan kotiinsa. Uskomattoman kiltti äiti minulla <3

Haluan kiittää perhettäni, poikaystävääni, kaikkia valmentajiani ja suurta tukijoukkoani, te olette tehneet tämän kaiken mahdolliseksi <3

Maanantaina juhlimme Tomin kanssa mitallisaalista, muun muassa shamppanjalla ja suklaakuorrutetuilla mansikoilla Eiranrannassa. Nam !Eilen Skardilla oli raspaus ja käytiin tallilla purkaamassa trailerista loput tavarat paikoilleen ja rasvailemassa poikien ihottumat kuntoon. Tämän viikon molemmat hepat saavat lomailla!

PM-kisoihin Tanskaan saa osallistua vain yhdellä hevosella, joten lähden kisaamaan Lordilla. Skardi on varahevosenani. Lähdemme ajelemaan Tanskaan torstaina 24.7, kilpailut alkavat 30.7 ja päättyvät 3.8. Kotona olemme tiistaina 5.8.

Tänään olen täytellyt ja lähetellyt kaikenlaisia lomakkeita liittyen PM-kisoihin.

Huomenna lähden perheeni kanssa mökillemme Pellinkiin. Tom tulee perässä perjantaina työpäivän jälkeen :) Perjantaina ja lauantaina on isäni järjestämät perinteiset Tirmo Blues - festivaalit Tirmon lossirannassa, mökkimme lähellä. Festarit järjestetään kymmenettä kertaa tänävuonna. Festarit ovat aina viikko SM-kisojen jälkeen, ja tämä on yksi lemppari kesätraditioistani :) 

Video Lordin nelikäyntisuorituksesta tulossa :)
3 kommenttia: